2016. február 1., hétfő

2016/2 - Hímzés nemzetközi összefogással :-)))))))

     Valamikor hajdanán (lehet annak már 2 (3?) éve megkérdeztem Palkót milyen az a takácsvászon. Írásban nem érkezett válasz, talán el is felejtettem én is. Majd jött a meglepetés egy vastag levél képében. Benne egy darab takácsvászon, mellette a magyarázat - "mivel nem tudtam elmagyarázni, küldök belőle". Nem tudom anno megköszöntem-e (csak reménykedek benne), de ha nem akkor most nagyon szépen megköszönöm. Sokáig nem hímeztem rá, várt szépen a sorára.
     Majd megszületett a gondolat, amit tett követett (igaz a kettő között eltelt jó pár hónap, ami magamat ismerve nem meglepő). A Palkótól kapott vászonra mi mást hímezhetnék, mint Palkó egyik mintáját. Van otthon vagy 50 macskám, na nem élők (az csak anyukámnál van, egy Dugó nevű kandúr) - fa, kerámia. Hímzett macsekom egy sem volt eddig. 
     Nyáron kaptam Fidikétől egy motring Barbaral festette fonalat. Nem tudom a nevét, barna-türkiz átmenetes (anno Manka Pávás SAL-jában használta). Szeretem ezt a színkombinációt, tetszik a fonal is.
    Most már meg volt minden - vászon, fonal, minta, már csak hímezni kellett. És eljött annak is az ideje. Egy péntek este hozzáfogtam és hétvégén már kész is lett. 
    Ez lett belőle:

Keretezve lesz, de még nem találtam meg a megfelelő keretet. Próbáltam hozzá egy régi keretet, de aranyozott és nekem kicsit komoly a mintához. Inkább olyan anyaggal bevont pufi keretet képzelek hozzá. Na de ahhoz le kell ülni és el kell készíteni. Már beterveztem egy kreatív befejező napot, csak még nem tudom mikor lesz :-)
Miért is nemzetközi hímzés? 
Vászon, minta, fonalfestés - Magyarország
Fonal - Svédországon keresztül került hozzám
Hímzés - Szlovákia
:-) na jó, ha másképpen vesszük, magyar minden résztvevő :-)
Imádom ezt a hímzést, jó volt a vászonra hímezni, szeretem a natúr színét, a keresztek is pont megfelelő méretűek, még pont elég a  két szál (én inkább tömören szeretem a hímzéseket), jók a színei, és szeretem Palkó népi mintákkal átszőtt tervezéseit (van még pár kinyomtatva). Mikor már készen volt, még vagy 1 hónapig nem tettem el, simogattam, nézegettem.
      Megérdemelne több fotót is, de béna a gépem, nem tudok vele jó képeket készíteni. Majd ha meglesz a keret is.
     Az elmúlt hét minden estéjét kézimunkával töltöttem. Régen volt ilyen aktív hetem. Talán azért is, mert az előtte való héten otthon voltam/voltunk Bebivel. Ő köhögött csúnyán, majd én is elkaptam. Dolgozgattam is az otthoni gépen, de mégis több időm volt pihenni, és a tavalyi év végei és január eleji nagy hajtás után kellett ez a kis pihenő. Ha sikerül este fotózok, és a héten még fel is kerülnek a blogra. Elöljáróban - hímeztem, kötöttem, varrtam. 

Szép napot kívánok minden kedves kézimunkázó társamnak :-)

    U.i.: Már nagyon várom a SAL következő részét :-)
   

4 megjegyzés:

 1. Jaj, de szép a macsek! A fonal neve After eight.
  És igen: Világ keresztszemezői, egyesüljetek!:)
  Várom a folytatást. És jobbulást nektek!

  VálaszTörlés
 2. Szeretem ezt a macsekos mintát. :)
  Mindig megcsidálom, ha látok egyet.

  Nagyon szép lett!

  VálaszTörlés
 3. De jó lett! Tényleg passzol hozzá ez a fonal!
  Már csak 3-at kell aludnod, és küldöm a 2. mintarészt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi
   Hidd el én is számolom :-) csak hétvégén nem tudom nyomtatni, otthon nincs nyomda (van 4 az irodában) de majd hétfőn :-D

   Törlés